
Elevtilbakemeldinger i DKS
Elevenes tilbakemeldinger på kunst- og kulturopplevelsene i DKS er viktig. I tillegg kan refleksjon og vurdering av opplevelsen støtte læreplanens mål om å styrke elevenes vurderingsevne.Umiddelbart etter DKS-opplevelsen anbefaler vi at læreren benytter seg av tilbakemeldingsverktøyet for DKS, slik at elevene kan tenke gjennom hva de har vært med på, og samtidig gi verdifulle tilbakemeldinger til de som bestemmer innholdet i ordningen.
Enkelt og lærerikt
Verktøyet er designet for å gjøre elevmedvirkning enkelt og meningsfylt. Elevene fyller ut et digitalt skjema hvor de beskriver, vurderer og reflekterer over DKS-opplevelsen – en prosess som tar rundt 10 minutter. Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Oslo har bidratt i utviklingen av verktøyet når det gjelder styrking av elevenes vurderingskompetanse, samt å knytte verktøyet opp mot læreplanen.

Spørsmålene i skjemaet gir DKS-planleggere verdifull innsikt i elevenes tanker, forventninger og opplevelser. Verktøyet gir også rom for refleksjon, der elevene blir oppfordret til å ta stilling til hva de likte – eller ikke likte – og begrunne hvorfor. For ungdomstrinnet inkluderer opplegget også spørsmål om de ville anbefalt opplevelsen videre, og i så fall til hvem.
Verktøyet er grundig testet med både elever og lærere, og spørsmålene er nøye utformet for å være lettfattelige og relevante for elever med ulik kunst- og kulturforståelse. Alle svar gis gjennom flervalgsalternativer for å sikre personvernet, noe som også gjør det raskt og enkelt å bruke i klasserommet.

Slik fungerer det i praksis
Verktøyet er tilgjengelig gjennom DKS-portalen for alle klasser på 5.–10. trinn. Kulturkontakten ved skolen mottar en e-post med lenke til skjemaet tre dager før en DKS-turné starter. Lenken deles videre med lærerne, som enkelt kan vise skjemaet på storskjerm i klasserommet.
Elevene kan deretter logge seg inn med nettbrett eller PC via QR-kode eller kode på nettsiden mening.dks.no.